Muslimsk kvinne trakkasert på Skjetten Nærsenter

Etter terrorangrepet i Paris har har det blitt rapportert en økning av islamofobiske angrep flere steder i verden. En trist hendelse fant sted her hjemme i Norge. En muslimsk kvinne forteller om sin opplevelse etter en handletur på Sjetten Nærsenter. 

Sohaila Akhsay, norsk muslim.

Inngangsparti-e1394668201363Det som skulle være en koselig gåtur endte i tårer og fortvilelse. Etter å ha levert min datter i barnehagen dro jeg og sønnen min på tur i nærområdet. Etter å ha gått et stykke merket jeg at sønnen min var sulten. Jeg gikk inn på Skjettensenteret for der var det et par benker hvor jeg kunne sitte i ro og mate sønnen min, trodde jeg.
Jeg setter meg ned og begynner å mate sønnen min og legger merke til en eldre dame ikledd en hvit kåpe og pelslue fester blikket sitt på meg. Ved første øyekast bryr jeg meg ikke om det. Jeg fortsetter å mate sønnen min og ser opp igjen fra matskålen og legger merke til denne damen som står fremdeles midt i inngangspartiet og stirrer rett på meg.

Jeg ser meg rundt og det er ingen andre i de fire benkene rundt meg. Og jeg tenker ikke så mye på det, annet enn at hun kanskje tenkte på noe mens hun stirret. Jeg gir et par skjeer med grøt til lille gutten min og merker at noen har satt seg nesten rett ved meg i benken nærmest meg. Jeg tenkte ikke over at hun valgte å sitte nærmest meg selv om det var fire andre ledige benker. Jeg tenkte ikke over dette, før hendelsen inntraff.

Hun ser på meg med et surt blikk og vender blikket på min sønn som er blid, og tilbake på meg igjen. Jeg ser at hun strammer munnen hardt og det danner seg rynker på pannen hennes så smilte jeg litt. I håp om å få et smil tilbake rykket hun på nesen. Jeg ser på henne og hun ser på meg med ett blikk som vil drepe.

Jeg sier hei. Da braker helvete løs. Hun roper høyt «ikke hei på meg». Hun skriker høyt av full hals «du angriper meg, stikk herfra terrorist. Vakt, vakt jeg blir angrepet terrorist. Jeg sitter her rolig og blir angrepet». Jeg hever stemmen min og sier at jeg har like rett til å sitte her som deg. Hva er det du sier?? stikk?? Jeg er født å oppvokst her. Jeg har ingen steder å stikke. Det kommer en dame bort til meg og henvender seg direkte mot meg og sier hva er det dere driver med?? Sånn kan dere ikke gjøre. Folk dør av sult ! Og dere krangler om sitteplasser. Jeg kan ikke tro at dette skjer med meg. Noen må ha sett det hele, jeg kaster blikket bort mot damen i blomsterbutikken. Hun står der og sier ingenting. De to personene  bak ekspeditør-kassene på MENY gjør heller ingenting . Ingen sier noe. Likevel ser jeg flere står helt rolig å stirrer. Jeg tenker noen må da ha sett dette. Jeg kjenner klumpen i halsen og tårene presse på. Jeg sier til damen som henvender seg mot meg at jeg blir trakassert.  Jeg har ikke gjort noe og forklarer meg. Men damen i den hvite kåpen driver og sier ting, og jeg prøver inderlig å høre på hva hun sier.  Hun roper med en gebrokken norsk at hun satt der og jeg angrep henne.

Heldigvis kommer det en ung jente og sier hun så det hele . En etnisk norsk jente . «Jeg så at det var hun gamle damen som gjorde det hele. Hun damen her satt bare fredelig og matet sønnen hennes» . Jeg kan ikke forklare lettelsen jeg følte . Endelig var det noen som snakket . Hun eldre damen fortsatte og mumlet om angrepet og terroristene . Da sier denne unge damen. «Ikke alle muslimer er terrorister. Hun har ikke gjort noe bare fordi hun bærer sjal.» Hun blåste puffet og viftet med hendene sine.

Jeg takket denne unge damen. Det  betydde mye for meg.
«Jeg vet ikke hva du heter men du var en vakker, modig og ung jente. Jeg vil alltid takke deg for at du turte å si ifra da minst 20 andre var stille. Takk for at du brydde deg.»  Hun måtte rekke bussen så hun klappet meg på skulderen og sa ikke bry deg.

Etter at hun dro, sier hun eldre damen » så du gråter ja, uff da stakkar deg ! Hva med de som gråter i Paris?»! Der sa du det takk ! Tenkte jeg . Butikksjefen kom og snakket med oss og brydde seg nærmest ikke.
» Jaja det er alltid to sider av en sak » . Enda vitne sto fremdeles der og gjorde ingenting.
Jeg sa jeg ville anmelde men det var ikke nødvendig. «Hun mumlet noe om Paris så dette er sikkert bare en språk barrière «.

Tusen takk du, for deg var det ingenting, men for meg var det ydmykelse. Hun var en fast kunde sa han så det var nok langt viktigere . Takk MENY SKJETTEN SISTE GANG VI HANDLER HOS DERE VI VAR OGSÅ FASTE KUNDER.


  • Anne Schjelderup

    Wow! Og ingen fler sa noe!

  • Sofia Marie Sund

    Skrev på meny Skjetten sin facebook side at jeg ikke vil handle hos dem og at jeg oppfordrer andre til det samme etter denne hendelsen. De slettet innlegget mitt med en gang. Jeg fikk ikke noe svar fra dem angående hendelsen fra dems ståsted…

  • Haakon55

    Jeg bor på Skjetten. Jeg har en mistanke om hvem dette er. Vedkommende støyer mye, men det er også synd på henne. Hun er ikke klar i toppen. Hun er mye på senteret, og beskrivelsen på oppførselen passer henne. Skjetten er forøvrig flerkulturelt. I klassen til barna mine er det mer enn 50% barn av innvandrere. Jeg trives godt her, ingen konflikter og jeg har aldri opplevd rasisme mot barna mine som også har flerkulturell bakgrunn.