Muslimsk jente hetset på T-banen (VIDEO)

12315137_10156310194140188_952264541_o

Onsdag kveld
tok Hibo Bashir T-banen på vei hjem fra jobben. Dette var en kveld hun seint ville glemme. Hun hadde lest mye om muslimhets på sosiale medier. Lite visste hun at hun ville føle det på kroppen denne gangen. En etnisk norsk kvinne som satt ikke så langt unna begynte først å snakke om IS og terror forteller Hibo på facebook. Senere omtaler kvinnen både muslimer og somaliere i negativ omlag. Negative bemerkninger utviklet seg til personlige angrep rettet mot Hibo. Hibo tok da saken i egne hender og tok et videoopptak av hendelsen.

Trakassering og muslimhets i kollektivtrafikken er ikke et nytt fenomen. Senest i sommer viste TV 2 video av en muslimsk kvinne på T-banen. Hun ble slått til og fikk stygge verbale bemerkninger. Denne gangen har det heldigvis ikke vært voldelig. Men situasjonen har ikke endret seg.

Videoen til Hibo har hatt over 220 000 visninger på facebook og flere tusen delinger på andre sosiale medier.  Det er ikke hverdagskost at en privat video på facebook går farsott på så kort tid. Dagsposten har hatt en samtale med Hibo etter denne hendelsen.
12305540_10156310297615188_959258351_n
 

«Jeg kan språket og vet hvordan jeg skal forsvare meg. Men det finnes folk der ute som ikke kan svare for seg og de hadde endt opp med å finne seg i det. Tenk om dette hadde skjedde med en som ikke snakker språket.» spør Hibo Bashir retorisk.

Hatytringer må eksponeres men ikke enkeltmenneske

I ettertid har Hibo valgt å slette videoen fra sin facebook side. Hun er redd for kvinnens sikkerhet.  Hun ønsker ikke at kvinnen skal bli utsatt for sjikane og hets. Det er svært viktig for Hibo at kvinnen ikke blir navngitt eller eksponert i det offentlige sfæren.
«Øye for øye kan gjøre hele verden blind» fastslår Hibo Bashir.

 Du valgte å legge ut video av henne offentlig på din facebook side. Synes du det var etisk riktig?

«På det aktuelle tidspunktet så var jeg veldig frustrert, men målet var å formidle at slike meninger eksisterer der ute. Det er viktig at denne kvinnen ikke henges ut som enkeltindivid. Men samtidig så er det viktig å dokumentere hets og trakassering.For dette er ikke legitimt å hetse muslimer. Det er holdning som jeg ville få bukt med. Ikke enkeltmenneske. Målet var kun å formidle at slike meninger eksisterer der ute. Det har jeg presisert flere ganger.  Det er helt uakseptabelt.»

» Vi skal ikke leve i et samfunn hvor muslimer er redd for å gå ut.»

Hibo Bashir forteller at selv om det var en etnisk norsk kvinne som hetset henne, så var det også en annen norsk kvinne som grep inn og fikk roet ned hele situasjon. Dette setter hun stor pris på og er evig takknemlig ovenfor henne.

Økende hets mot muslimer etter terroren i Paris

Sosialantropolog og islamforsker Sindre Bangstad uttaler seg til Dagsposten etter å ha sett videoen:

«Både omfanget og styrken i hatretorikken i lys av flyktningkrisen og Paris-terroren er verre enn på lenge.»

Faksimile

Faksimile

Dette blir bekreftet fra ulike medier rundt om i verden. Flere muslimer opplever å bli hetset og skjelt ut i det offentlige rom. Enkelte har blitt bedt å forlate flyet etter å ha vært offer for mistenkeliggjøring melder Al- Jazeeera.

Hva er ditt råd til andre muslimer eller minoriteter som kan oppleve slikt. Skal man konfrontere eller skal man ignorere ?

«Det kommer litt an på situasjonen. Denne personen var ikke voldelig. Men jeg ville anbefalt folk å holde fatningen og roen. Og ikke svare tilbake. For veldig ofte ønsker personen å fremprovosere en reaksjon. Folk som kommer med slike hatytringer ønsker å føre en monolog. De ønsker å få ut all frustrasjonen sin. Og da er det ikke hensiktsmessig å bli provosert av deres hatretorikk» sier Hibo Bashir


 • Andre Johnsen

  Gammel dame hetset på T-banen av muslimsk jente, var det jeg så på videoen. En gal verden.

  • Egzi Lèbon

   Det er nok ikke verden som er gal om du mener at damen blir hetset i videoen.

 • JW

  Så hun liker ikke at hvite ikke-muslimer har noe imot IS, omskjæring og kvinneundertrykking?
  Hvorfor ellers skal hun absolutt plage ei beruset gammel dame?

  • muslim

   beruset gammel dame. hvem sa at den gamle dame var beruset og hvordan kan Hibo ha plaget henne. er det slik at når noe som ikke er utladninger gjøre noe galt er det noe som er galt med dem, men hvis det er en utladning er det fordi de mener det med vilje.
   gammel beruset dame, forsett hvem har gitt henne rett til å si så stygge ting til enn anen person. så det du seier er at jeg kan drikke meg full og etter det plage alle jeg vil, fordi jeg er beruset.
   det kvinnen gjøre er galt. hun kan ikke være sint på muslimer for det som skjedde i Paris. får som det har blitt sagt flere ganger TERRORISTER HAR INGEN RELIGION.
   Det som skjedde i 2011 skal jeg være sint på kristendommen, skal de som mistet sine venner, bror, søster bli sinte på kristne folk. NEI, det skal de ikke og det skal heler ikke den BERUSET gamle dame.

   • JW

    «Publisert 29. nov. 2015

    28. November tok Hibo Nora T-banen da hun møtte en beruset kvinne som begynte å hetse somaliere og muslimer. Hibo Nora tok saken i hennes egne hender.»

    Hvis du faktisk sjekker litt annet enn å lese overskrifter..
    Vet du forresten hva som har skjedd før det ble startet å filme?

    Hvis jeg kaller deg en stygg jævel og så drar opp mobilen for å filme din reaksjon så er det altså greit at du blir hengt ut som en idiot i media?

    Terrorister har ingen religion, men muslimske terrorister har islam, de dreper med koranen i hånd og roper allahu akbar, det burde være en pekepinne….

   • Laila Anna Maria

    Hun er en plage for alle og psykisk forstyrret. Finn et annet eksempel. Hun her er ikke tilregnelig. Dere må begynne å følge med hva som skjer i byen. Det har vært skrevet om henne før i flere sammenhenger, ikke bare mot innvandrere men for oss alle, og ordensforstyrrelser. Dessverre virker det som at hun ikke får noen plass i psykriatrien.

  • unblackmail

   Stakkars deg. Hadde du likt om noen hadde sagt alle nordmenn er pedofiler? Er ikke det som er kjent om nordmenn? Incest problem…. Ringer det noe bjelle? Hvis ikke, regner med noe annet en bjelle ringer mellom beina.

   • JW

    Tja, vi har da ikke for vane å gifte oss med familie, aka tvangsgifting som er så populært i islam..

    • unblackmail

     Okay, kan du virkelig historien din? Det var ikke akkurat uvanlig her til lands for 60-70 år siden, at folk gifter seg innad i familier. Dessuten, å gifte i familier, er ikke incest? Det er vestlig forskjell.

     • Henrik Rognes

      For 60-70 år hadde kvinner her til lands lenge hatt stemmerett, og Norge hadde i 400 år vært et sekularisert samfunn. Etterkrigs-Norge og tradisjoner i konservativ Islam kan ikke sammenlignes unblackmail.

     • unblackmail

      Nå han du kun din egen historie, om det tegn på egoisme eller latskap veit ikke. Først i 1913 fikk kvinner stemnerett i Norge, mens i islam fikk kvinnene for 1400 år siden, da folk levde i huler her. Om du skal dra Saudi Arabia inn i bildet, så vil jeg si de representerer ikke islamske verdier.
      Jeg veit ikke om å være et sekulært land er noe jeg er enig i, dermed diskuterer jeg ikke dette.

 • JW

  «I ettertid har Hibo valgt å slette videoen fra sin facebook side. Hun er redd for kvinnens sikkerhet.»

  Redd for hennes sikkerhet?
  Trodde alle anti-rasister, muslimer og innvandrere var fredelige personer jeg?

  • unblackmail

   Og hva trudde du om etniske nordmenn, var de også fredelige?

 • heisansveisan

  Å hetse noen er feil uansett. Enten kvinner går i hijab eller korte skjørt.
  Det er feil uavhengig av religion, legning, etnisitet, kjønn og handikap.

 • Mona Lunder

  Hadde brydd meg om, det hvis dama var ved sine fulle fem og nykter?Så, go girl ?Idioter ser vi dumt på og overhører, de fortjener ikke oppmerksomhet ?Hadde jeg vært der,så hadde jeg sagt, kom så setter vi oss ett annet sted,og høylytt kommentert hvorfor?

  • Henrik Rognes

   Rip tegnsetting

 • wenche friksen

  Sånt er IKKE GREIT! 🙁 Uansett hvem som gjør det!

  Norske kvinner har blitt snakket stygt til og antastet i massevis av år av innvandrere, og da i hovedsak fra muslimer, -men dette nevnes sjelden i media, -så det blir ganske merkelig at en enkelthendelse blir gitt så stor oppmerksomhet?
  Hvor mange kvinner er voldtatt av innvandrere -og hvor mange liv er ødelagt -jeg vet om flere, dessverre 🙁 Og disse nevnes knapt i media, fordi media prøver å skåne dem 🙁

  Nordmenn har stort sett «avfunnet seg» med dette, -men etterhvert som ting har utviklet seg, -så har det blitt stadig flere som nå uttaler seg -og blir mer og mer utagerende tilbake 🙁

  DET er IKKE GREIT! Jeg hadde håpet at nordmenn ville klare å holde tilbake sin frustrasjon og vise at vi er siviliserte -og derved forhåpentlig komme nærmere våre nye landsmenn!

  NÅ er det store voldeligheter som skjer i stadig flere land, -og er redd dette smitter over på mange års frustrasjon og skaper mer sinne og åpner opp for hets og vold også fra dem som hittil har klart å begrense seg.
  Dette er utrolig trist, -selv om man også kan ha en viss forståelse av at «nok er nok»?

  Myndighetene har også skapt mye frustrasjon og handlet galt, -som «tilpasninger» til en kultur som ikke harmonerer med norsk kultur -og tror at alle «svelger unna» urettferdigheter!
  Og veldig mange mennesker tror at det er muslimene som har lagt inn «krav» om det ene og det andre, -mens det i veldig mange saker, er Humanetikere og myndighetene selv som står bak!
  Muslimene har nok fått skylden for mer enn det som er korrekt fremstilt, og det nører opp om enda mer «rasisme» -og er virkelig noe myndighetene selv bør ta skylden for! 🙁

  Det siste «kravet» som UDI la inn, -at alle kors skulle fjernes hvis bygninger skulle brukes som Asylmottak! Sånt får det til å virkelig «renne over» for nordmenn, -for det er NOK med «tilpasninger» nå!!
  Men, – jeg tror ikke et øyeblikk at det er Asylantene eller muslimer som fremsetter slike krav -jeg tror det er enten Humanetikere som står bak -ELLER myndighetenes uendelige søken etter å «tilpasse oss» enhver!
  Tror ikke folk som flykter fra krig og bombede hus, og som får tak over hodet og mat i en kirke, -ikke tåler å se et kors!
  Hvis JEG fikk hjelp og mat i en moskè, -så ville det være frekt og respektløst å be dem fjerne halvmåner og koran, -det tror jeg alle vil være enig i 😉
  Så et STORT FYYYY til UDI og deres «krav» -som fyrer ytterligere opp, -og som skaper enda mer hets og uro!!

  Vil oppfordre ALLE til heller å gå i dialog med hverandre, -men da betinger det at ALLE PARTER åpner opp, -og besinner seg -og man må nok gå til innrømmelse av stygge overgrep, men si at man beklager dette, -og at man ønsker å starte på «skratsj»?
  Det betyr at muslimer eller andre nye landsmenn må innrømme at dessverre viser statistikken at det har vært utallige overgrep mot nordmenn, og særlig mot norske jenter -og at dette vil de jobbe MOT!
  Og nordmenn må innrømme at vi er et «kaldt» folk, -som svært ofte ikke lar våre nye landsmenn komme innpå seg, -og få en sjanse til å bevise hva de står for 🙁

  Kan man få til DET, -så er mye vunnet! <3

 • Dag-Are Halland

  Jeg syns ikke det er greit at jenta velger å henge ut denne dama, til tross for at damen mener det hun mener. Personlig syns jeg den voksne dama virker veldig trangsynt og stigmatiserende, men jenta virker ikke særlig glup hun heller. «Du er klar over at jeg kommer til å legge det her ut på nettet», hvem er det som sier noe sånt med en god intensjon? Forståelse og medfølelse løser konflikter, ikke trusler om å offentliggjøre motpartens meninger. Den originale videoen som kom på FB for noen dager siden, har ikke sensurert ansiktet til den voksne kvinnen.

 • Laila Anna Maria

  Er det ikke denne dama som er psykisk syk? Om så, har det vært flere episoder, og hun er ikke tilregnelig. Derfor så kan hun ikke brukes som ekempel, mener jeg.