Ett mål – ett samlet felleskap

ummacup smil

Ummacup 2016. Foto: Toqir Shaffi                                                                                                                                                         For andre gang ble Futsalturneringen Ummacup  arrangert på Ekeberghallen i Oslo. Arrangørene var nok en gang organisasjonen Norges Unge Muslimer (NUM), men denne gangen i samarbeid med Bydel Gamle Oslo og senter for flyktningekompetanse og integrering (SeFI).

 

ummacup bildeI følge arrangørene var hovedfokuset med turneringen å hjelpe fattige i form av veldedighet. Derfor gikk alle inntektene fra turneringen til de overlevende etter sultkatastrofen i Somalia. En katastrofe som startet i 2011. I tillegg ble det solgt mat og drikke der inntektene som gikk til samme formål. Sadaqah-konseptet eller veldedighet, spiller en veldig sentral rolle for enhver muslim og blir i islam sett på som en form for tilbedelse med høy prioritet. Derfor føler mange av deltakerne at disse type turneringer er ekstra motiverende. De får muligheten til å drive med sin favorittsport samtidig som deres bidrag hjelper andre mennesker i nød. I alt deltok 25 lag fordelt på seks puljer. Det var flere lag enn det som deltok i fjor, noe medarrangør Jonas Selhi var veldig fornøyd med. I følge han har forventningene vært store med å klare å følge opp fjorårets suksess. Både han og resten av arrangørene så seg til slutt godt fornøyd med et godt gjennomført arrangement. I følge Selhi hjalp det at de fikk med flere lag og at Bydel Gamle-Oslo var med å sponset arrangementet. Det betyr at interessen rundt arrangementet forhåpentligvis bare kommer til å øke.

 

Bydel Gamle Oslo og SeFI representanten Omar Gilani synes også at arrangementet hadde noe mer å by på enn veldedighet. Han nevnte viktigheten av betydningen av ordet Ummah, som ofte brukes som en betegnelse for det muslimske fellesskapet.

Gilani: I denne sammenhengen gjaldt det et arrangement der både sunni og shia muslimer deltok som lagspillere. Ofte hører vi at det foregår en splittelse innad mellom muslimer i Oslo, men slike arrangementer styrker samholdet og vi kan bygge videre på det vi har til felles.

 

omar gilani deler ut premie 1

Omar Gilani gratulerer seierherrene Foto: Toqir Shaffi

Gilani tenker også at slike arrangementer fungerer som et arena der man kan forebygge radikalisering av ungdommer. Han ønsker derfor å bidra med flere gode tiltak framover.

Gilani: Ved å gi muslimsk ungdommer en arena der de kan bidra og føle at man deltar på noe positivt ønsker vi bidra med å forebygge radikalisering blant muslimsk ungdom.

Vi har ofte sett at fotball og ikke minst idrett skaper bånd mellom folk som ellers kan være svært uenige i hverdagen. Det er dette båndet arrangørene ønsker å bygge videre på. Årets turnering bød på flere lag enn i fjor. For arrangørene er målet å få med enda flere lag framover.

Mange snakker teoretisk om å forebygge radikalisering, men veldig få organisasjoner har reelle aktiviteter som kan være nyttige i den forstand at de klarer å  samle så mange ulike muslimske organisasjoner og foreninger- presiserer Gilani

Avgjort på straffer

Årets deltagere representerte moskeer og muslimske organisasjoner fra Østlandsområdet. Det ville selvfølgelig vært artig om arrangørene kunne få til et arrangement som tiltrekker seg moskeer og organisasjoner fra hele landet. Da måtte arrangementet også vare over flere dager, slik andre futsal-turneringer på Ekeberghallen gjør. Vinneren av årets Ummacup 2016, ble Youth In Charge, som er en somalsk/muslimsk organisasjon som satser på idrett og aktiviteter for ungdommer og er tilknyttet Tawfik moskeen. De slo laget fra Stovner moske. Det ble uavgjort etter full tid og finalen måtte avgjøres på straffer. Dagsposten gratulerer vinnerlaget, arrangørene og alle som deltok på et meget vellykket arrangement.

vinnerlaget uc 2016

Årets vinnere av Ummacup 2016. foto: Toqir Shaffi