Akhtar Chaudry sprer forfalsket brev

12946870_10156774279985188_182206242_oFaksimile: aktharchaudry.blogg.no

76 mennesker er omkommet og over 350 skadet melder pakistanske myndigheter. Sårene er fortsatt ferske etter terrorangrepet i Lahore. Både tårene og lidelsene stikker dypt i våre hjerter. Reaksjonene etter terrorangrepet har vært sterke og fordømmelser fra alle verdens kroker og hjørner har nådd det pakistanske folket. Dette er en tid hvor man viser sympati med familiene og pårørende. Samtidig florer det falsk informasjon og falske bilder ute på nette. Spesielt i disse terrortider så er det meget viktig å være aktsom med kildehenvisning. I verstefall kan det ha fatale konsekvenser. En liten feil kan være nok til å spille begeret for en institusjon, for en gruppe, for et menneske. I det 21. år hundre hvor nyheter går viralt kun med en tastetrykk, hvor små detaljer sprer seg som farsott. Det er i slike tider man er aktsom og sensitiv med å dele opplysninger.

Det er ikke første gang falsk informasjon blir spredt for oppnå politiske mål. Det har vært en avgjørende virkemiddel opp gjennom historien. Propaganda er helt avgjørende for å endre meningsopinion i et samfunn. Samtidig er det viktig å konfrontere falskhet med fakta. Som f.eks. denne Dagbladet kronikken som påsto at halve Pakistan mente at shia var ikke-muslimer. Ikke nok med at 40 personer som underskrev ikke reagerte på denne bommerten. Det er viktig å ha vaktbikkjer som kan sette kritisk blikk på informasjon som former vårt menneskesyn. Denne gangen har man kommet over en annen falskhet med i en annen form.

SV- politiker, tidligere stortingspresident og samfunnsdebattant Akhtar Chaudry har skrevet et blogginnlegg om terrorangrepet i Lahore. Med tittelen «flagget på halv stang, men det vil smelle igjen» skriver Chaudry at Pakistan har iboende fanatikere som resulterer i ekstremisme. Det er vel og bra. Men her har Chaudry påsmurt falskhet med fakta. Han har lagt ut en falsk fatwa som legitimerer terrorangrepet i Lahore. For urdu lesere er det enkelt å spore at den påståtte fatwaen er utstedt fra Jamia Binoria i Pakistan. En religiøs institusjon lokalisert i Karachi som har høy autoritet i religiøse sirkler. Chaudry prøver å male et bilde av at Jamia binoria støtter eller indirekte grobunner slike terrorangrep.

Falske brevet som er delt på bloggen til Chaudry

Falske brevet som er delt på bloggen til Chaudry

Chaudry tok seg tydeligvis ikke bryet med å sjekke om fatwa (religiøse dommen) var falsk eller ei. Han var så sikker siden den religiøse fanatismen var så » høy» at denne ikke trengte å dobbeltsjekkes. Heldigvis så var ikke sannheten så langt unna. Chaudry trengte bare å kontakte universitet for å verifisere brevet. Til og med institusjonens offisielle facebook side hadde lagt ut en melding om at fatwaen var falsk. Jeg tok til og med bryet til å ringe universitet for å vite om forfalskningen. Etter telefonsamtalen så var sannheten krystallklar.

12924319_1197747123568632_3454879529315630374_n

Offentlig uttalelse fra Jamia Binoria om den falske religiøse dommen

Jeg håper at Chaudry er litt mer kildekritisk neste gang han skal skrive eller tale for en forsamling. For hvem vil dele falsk info i propagandakrigens epoke?