Sprer falsk informasjon om flyktningene

Falske nyheter og manipulerte bilder av syriske flyktninger gjør sin rundgang på internett. Flyktningene som rømmer fra den største humanitære katastrofen etter andre verdenskrig blir fremstilt som voldektsmenn og IS-krigere. 

Screen Shot 2015-09-22 at 6.28.06 PMI kjølvannet av den pågående flyktningstrømmen til Europa har man sett et stort iver etter å bistå de nyankomne. I Norge har mange tusen engasjert seg gjennom grupen Refugees Welcome to Norway, men mange velger også å reise ned til andre land i Europa for å hjelpe til der flyktningene, hovedsaklig syrere, vandrer langs ruten for å komme til fred og trygghet. 

Ankomsten av flyktninger vekker også harme i deler av den europeiske befolkningen. På nettet har det begynt å florere en del falske bilder der flyktningene blir fremstilt som både voldtekstmenn og kamuflerte krigere. 

Screen Shot 2015-09-22 at 6.27.35 PM

Den amerikanske tenketanken Gatestone Institute, som innehar en sterk islamofobisk profil, skriver på sin danske nettside om en voldtektsepidemi blant nyankomne asylsøkere til Tyskland. Hege Storhaug, skribent hos rights.no, har også gjengitt artikkelen på sine sider. 

Blant de som deler dette på sine facebook-sider er Willy Gjøsund, skribent hos nettsidene til Senter mot anti-semittisme. I kommentar-feltet under lenken kan man lese blant annet: Den store mektige islammannen. Begredelige tanker om vestens kvinner og jenter, deres rett til å Voldta i Allah sitt djevelske navn. Send dem til Sibir til opplæring i folkevett.

 

 

Isis-supporters-in-GermanyBildet til venstre har blitt forsøkt fremstilt som flyktninger som krangler med tysk politi. Blant de som har publisert bildet er det norske nettstedet frieord.no og den amerikanske siden Conservative Post. Hva bildet derimot egentlig viser er muslimske ekstremister i konfrontasjon med tysk politi under en motdemonstrasjon mot tyske høyreekstremister i 2012. 

 

 

Screen Shot 2015-09-22 at 5.49.26 PMDette bildet viser syreren Laith Al Saleh. Bildet til venstre er fra i fjor og viser Saleh posere med våpen i Syria. Han skal ha vært kommandør for 700 militante i Free Syrian Army (FSA). Han slåss mot både IS og styrkene til Assad. Mannen som satte sammen denne fotomotasjen, for å illustrere det han angivelig trodde var en IS-kriger på vei til Europa, har nå beklaget seg offentlig. Allikevel fortsetter bildet å bli delt på nettet, og promoteres blant annet av siden jewsnews.

Screen Shot 2015-09-24 at 4.00.58 PMDen høyreradikale nettsiden document.no formidler sin versjon av hendelsen i Ungarn der den syriske flyktningen Osama Abd al-Mohsen og hans sønn ble sparket overende av en ungarsk tv-reporter. De fremlegger en skjermdeump fra hans facebook-profil og setter blikket fast på bildet av den islamske trosbeskjennelsen.

Blogger Uwe Max Jensen kan fortelle at dette altså er en «islamistisk trosbeskjennelse», og at «bildet dermed blir mer komplisert». Det blir nok aldri mer komplisert enn at ordet «islamistisk trosbekjennelse» neppe blir å finne blant de nominerte til årets ny-ord.