Nadiya bryter stereotypier

nadiya

( Photograph: Mark Bourdillon/BBC/Love Productions)

Hvilket TV-program klarer å samle 14.5 millioner TV-seere? Er det talentkonkurranser? Eller det sex på tv? eller kanskje personlige intriger mellom skandaløse tenåringer?

Tror det eller ei, så er det noe så alminnelig som den gode gamle kjevlen. Det er en ting som samler hele Storbritannia bak TV-skjermen. Og det er kunsten av å bake. Den mest sette britiske TV-programmet i år er «The Great British Bake Off». Også kalt » Hele Storbritannia Baker» som blir vist på den norske TV-kanalen 6, har hatt en usedvanlig interessant vinner denne sesongen.

Den britisk-bengalske Nadiya Hussain, er det nye og forfriskende ansiktet som representerer britisk identitet. Den 30 år gamle familiebarnsmoren har sjarmert og brutt kulturelle barrikader med sine spesielle ansiktsuttrykk, replikker og bakeferdigheter. Hennes fans har til og med laget en Tumblr-konto som har over 55 000 følgere.  Her legger de ut bilder av ulike ansiktsuttrykk av Nadiya som en godhjertet hyllest. Natt til igår sjarmerte hun resten av dommerne og britiske seere etter å ha vunnet hele konkurransen. Hun har til og med nøytralisert den politiserte og mørke debatten om muslimenes rolle i Storbritannia. Selv statsministeren David Cameron støttet henne i konkurransen som han fulgte svært nøye. «Hun er så kul under press».

nadiya1

Men hun har ikke alltid hatt denne optimismen og selvsikkerheten når hun først deltok i den BBC produserte TV-programmet. » Jeg var kanskje litt nervøs, muligens folk ville se på meg, en muslim med en hijab, og spurt om jeg kan bake. Men jeg håper at uke etter uke så vil folk ha innsett at jeg kan bake. Og bare fordi jeg ikke er en stereotypisk brite, så betyr det ikke at jeg ikke kan bake kake. «

En selvoppfyllende profeti vil mange kalle dette. Hennes egne ord har blitt en realitet. Hun representerer et bredt spekter av britisk mangfold. Hennes tilstedeværelse i programmet har brutt fordomsfulle barrierer. Hun er en foregangskvinne som viser at man ikke kan avfeie folk på bakgrunn av religion og etnisitet. Hennes sjarm og karakter har omfavnet britiske hjerter. Etter at hun mottok prisen så sa hun følgende :

» Jeg skal aldri sette grenser for meg selv igjen. Jeg skal aldri si at jeg ikke klarer. Jeg skal aldri si kanskje. Jeg skal aldri si at jeg tror jeg ikke kan. Jeg kan og jeg vil.»