Malala og Nabila

To skjebner. To unge jenter. To ildsjeler. Fra samme land. Fra samme folkegruppe. Nabila kommer fra Nord-Waziristan. Malala kommer fra Swat-dalen. Begge er pakistanske borgere. Begge har vært utsatt for drapsforsøk i samme tidsperiode. Den ene ble skutt av Taliban. Den andre ble bombet av en amerikansk drone. Begge overlevde angrepet. Begge kjemper for en ærverdig sak. Malala kjemper for retten til utdanning, og retten til å ha liberale meninger i Taliban-kontrollerte områder. Nabilas utfordring er retten til å overleve mot trusselen fra amerikanske droner. Begge fikk muligheten til å tale i en forsamling. Og her stopper likhetene.

nabila-capitol-hill24. Oktober. 2012 blir den sju år gamle Nabila, hennes bror og bestemor truffet av en drone, mens de samlet grønnsaker i Nord- Waziristan. Bestemoren skulle vise forskjellen mellom de modne og de umodne grønnsakene. Denne alminnelige hageturen blir deres verste mareritt. Bestemor på sekstifire dør momentant. Nabila blir skadet, og hennes bror på tretten må bli fraktet til sykehuset. Han har fått metallsplinter i kroppen sin. Kroppen lider av smerte, og det er ingen hjelp å få. Hverken fra amerikanske myndigheter, eller fra parlamentet i hovedstaden. De har blitt utsatt for ansvarsfraskrivelse fra begge parter, slik som statsløse borgere.

Sykehuset ligger et stykke unna fra deres hjemby. Det er langt å kjøre. På sykehuset blir de informert at de ikke har råd til behandling. Det er dyrt å operere for en fattig familie i Pakistan. De vender hjem for å samle penger fra naboer i flere måneder, mens metallsplinterne fremdeles sitter fast, og smerten er uutholdelig. På egen hånd betaler Nabilas far for behandlingen, og med sine egne minimale ressurser begraver han sin mor, Momna Bibi. Denne hendelsen er ikke sensasjonell nok. Og dermed får man nesten ingen medieomtale. De blir usynliggjort av sine egne.

malala-unMalala er en ung jente på 11 år som blogger for BBC. Hun skriver om hennes fæle opplevelser under Taliban-regimet. Hennes dagbok får medieoppmerksomhet, og hun fortsetter å være politisk aktiv fremover. Femten dager før dronen traff Nabila, blir Malala kaldblodig skutt av Taliban den 9. oktober 2012. Da var hun 15 år mens hun satt på skolebussen med sine klassevenninner. Hun hadde fått trusler tidligere, men hun trodde ikke at dette kunne realisere seg. På samme dagen blir Malala flydd til et militærsykehus, hvor de fjerner pistolkulene. Det er stort medieomtale, både internasjonalt og i hjemlige trakter. Innenriksministeren beordrer at hun skal få den beste medisinske behandlingen. Det er nasjonal krise, men samtidig et globalt ramaskrik. Malala blir drøsset ned av behandlingstilbud fra hele verden. Etter gjennomtenkte forhandlinger med de britiske myndighetene ender Malala opp i et sykehus i Birmingham. Det er akkurat det samme sykehuset hvor britiske soldater blir behandlet etter å ha falt i kamper mot Taliban. Men denne pakistanske helten bærer ikke våpen, men snarere penn og papir.

Ett år har gått. Malala er frisk og driver ulike kampanjer for jentenes utdanning. Hun har blitt et symbol for kvinners rettigheter i hele verden. Myndighetene i Pakistan hadde utlovet dusør på 10 millioner i pakistanske rupis for den som kunne finne gjerningsmennene. På den andre siden så er Nabilas gjerningsmenn fremdeles på frifot, og gjemmer seg bak en pc-skjerm et sted i California, på den amerikanske vestkysten. Ingen droneoperatør har noensinne blitt stilt for retten, og i Nabilas tilfelle er dette ingen unntak. Nabilas bestemor blir kvalifisert som «utilsiktet drap» i kampen mot terror, og dermed forblir bare som tall i statistikken.

På sin 16 årsdag taler Malala i FNs nasjonalforsamling den 12. juni 2013. Hun får stående applaus både før, under, og etter talen. Høyt profilerte personligheter i internasjonale fora er godt representert. Fra generalsekretæren i FN, til statsoverhoder og ungdomsdelegasjoner fra hele verden lytter sympatisk. Hun holder et tjuve-minutters tale som veksler mellom fordømmelse, lovprisning og tilgivelse. Hun fordømmer Talibans angrep mot henne. Men samtidig tilgir hun de for deres feige handling. Hun kjemper for pennen, boka, eleven og læreren. Internasjonale medier kringkaster talen sekund for sekund. Malala-dagen er offisielt deklarert verden over. Dette er et vendepunkt for jentenes kamp for retten til utdanning presiser kommentatorer fra ulike tv-kanaler.

Ved hjelp av lokale og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har man klart å fange opp Nabilas historie. Nabila og hennes familie har nå fått en mulighet til å tale foran amerikanske kongressmedlemmer på Capitol Hill i Washington DC. 29. Oktober 2013 starter den nervepirrende pressekonferansen. Droneofrene som egentlig befant seg langt unna i de primitive områdene i Pakistan har nå nådd Det Hvite Hus. Ut av 450 kongressmedlemmer, har kun fem dukket opp. Det er ingen stående applaus hverken før, under, eller etter talen. Mediene anser ikke dette som noe sensasjonelt, dermed blir det verken live kringkasting eller forsideplass i avisene. Det er ingen statsoverhoder eller diplomater tilstede. Nabila, hennes far og bror taler hver for seg. De skildrer de lidelsesfulle og hjelpeløse øyeblikkene, mens deres tolker stopper opp og begynner å gråte. Nabilas bror på 13 år kommer med en sterk skildring av hendelsesforløpet.

«Jeg liker ikke å se blå himmel. Faktisk så liker jeg grå skyer. Dronene flyr ikke når himmelen er grå. Og for en liten periode så forsvinner frykten. Vi spiller ikke fotball lenger på grunn av redselen. Vi holder oss innendørs. Et av våre største problemer er at ungene går ikke på skolen lenger. Jeg er redd for at dronene skal treffe oss». Nabila snakker tilslutt. «Det var dagen før Eid. Og vi samlet grønnsaker. Og jeg så opp mot himmelen. Plutselig så smalt det. Jeg løp og løp. Og det begynte å komme blod ut av armen min. Hva hadde bestemoren min gjort?»

I forrige uke mottok Malala Nobels fredspris. Hun fikk fredsprisen for sin tapre kamp mot Taliban-regimet. Hun fikk denne prisen for hennes fremtidige aspirasjoner for kvinners rett til utdanning. Med seg på lasset har hun et av verdens mektigste mediebyråer som dirigerer hennes politiske uttalelser. Gjerningsmannen som prøvde å drepe henne er tatt av pakistanske sikkerhetspolitiet to år etter angrepet. Hun har også klart å publisere en bok som har blitt oversatt til forskjellige språk, og hun har bosatt seg i Storbritannia. Nabila på sin side bor fremdeles i Nord- Waziristan. Dronene svever fremdeles over de blå skyene, og frykten har ikke forsvunnet. Gjerningsmannen er fremdeles på «frifot» i droneoperatørenes korridorer. De styrer fremdeles en joystick bak en pc – skjerm, og skyter stadig «militante» mål i Pakistan. Senest denne uken ble flere «mistenksomme militante» drept under en rekke droneangrep. Kampen mellom dronene og Taliban styrkene pågår fremdeles.

Spørsmålet som burde bli stilt hvis disse ildsjelene møttes en dag; Hvorfor kunne ikke Nabila få den samme behandlingen som Malala?


  • John I. Henriksen

    Tankevekkende. They are terrorists okay, but they’re our terrorists.