Guantanamo Bay-fange løslates

shaker amer2

Etter å ha sittet i det beryktede Guantanamo Bay-fengselet i Cuba, og blitt fengslet i nesten 14 år så skal den siste britiske fangen endelig løslates forteller britiske myndigheter. Den 46 år gamle familefaren Shaker Aamer skal brukt 14 år av sitt liv bak lås og slå etter at han ble pågrepet av amerikanske soldater i Kabul i Afghanistan i 2001, og deretter blitt overført til «torturfengslet» uten noen form for lov og dom. Amerikanske myndigheter anklaget ham for å ha møtt Bin laden og for å ha bånd med Taliban melder BBC. Men de har ikke funnet bevis for disse påstandene melder hans advokat og støtteorganisasjoner. Hans britiske kone og fire barn venter spent på hans løslatelse.

twitter shakerShaker Ameer var en prominent figur i Guantanamo Bay. Han var velkjent blant medfanger og vakter for sitt lederskap og veltalenhet. En høytstående amerikansk offiser forteller at «fangen 231» var en av de prominente stemmene i Guantamo. Han innledet og avsluttet sultestreiken i protest mot Guantanamos beryktede tortur. Han ble mottatt som en rockestjerne av alle medfangene. 

Shaker Aamer hadde blitt klarert av både president Bush og Obama men ikke blitt løslatt av ukjente årsaker. En mulig forklaring kan være de groteske torturmetodene som ble avslørt i den 6000 sider lange CIA rapporten. Rapporten avslørte ulike former for tortur. Vanntortur, seksuell misbruk o.l. Fanger skal ha blitt tvunget til søvnløshet og tvunget til å være nakne. Enkelte hadde blitt plassert i iskaldt vann og utsatt for konstant høylytt musikk i isolasjon. Fangene måtte holde sine lenkede armer over hodet over en lang periode. Tvungen matforing også kalt » rectal feeding» skal ha forekommet for å holde fangene i live. Spesielt etter den stadige sultestreiken som eneste protestmekanisme fra fangene. De skal ha blitt satt i isolasjon og lenket i totalt mørke og fått et lite bøtte for avføring. Enkelte mistet livet, mens andre fikk psykiske og fysiske lidelser. Det skal ha vært tilfeller hvor fangene ble påsatt bleier. Årsaken forklares av hensyn til hygiene. Men også for og ydmyke de, slik at de skulle føle seg hjelpeløse.

gitmo (Photo: AFP/GETTY) Det har pågått en massiv kampanje i mange år for å få Shaker Amer løslatt. Alt fra den nyvalgte lederen for Labour partiet Jeremy Corbyn, til den kontroversielle komikeren Russell Brand har underskrevet ulike kampanjer for få ham løslatt. Den tidligere Guantanamo-fangen Moazam Begg og hans organisasjon CAGE skal ha vært viktige brikker for løslatelsesprosessen. Spesielt menneskerettighetsorganisasjonen Reprieve skal ha hatt en avgjørende rolle. Clive Statford Smith som også er kjent i kampen mot dronekrigføring i Pakistan skal ha vært Shakers advokat. I en offentlig uttalelse sier han dette » Det er gode nyheter. Men 14 år for seint «.
Fremdeles befinner det seg over 100 fanger i Guantamao. På tross av at Obama har tidligere utalt at han ønsker å stenge det for godt. 

Sist gang verden hørte noe fra Shaker Amer var i det amerikanske programmet 60 Minutes. Da kunne man høre sterke uttalelser bak fengselcellen mens 60 Minutes rapporteren intervjuet fengselsvakten i korridorene.

 
» Please. We are tired. Either you leave us to die in peace, or either tell the world the truth. Open up the place. You can’t walk a half of a meter without being chained. Is that a human being? That’s a treatment of an animal.»

Se video under.