Fredsmarkering For Rohingya Muslimene

IMG-20150626-WA0003

Enkelte initiativtagere kjent fra arragementet fredsringen er også folkene bak dagens markering. Hensikten er å sette lys på Rohingya muslimene som er utsatt for overgrep og etnisk rensing i Myanmar, Burma.

I dag kl 17.00 ønsker disse unge ildsjelene å samle seg utenfor Stortinget for å markere uretten som foregår mot Rohingya muslimene. Dagsposten har snakket med en av arrangørene Hassan Raja om årsaken til at gruppen velger å holde en slik markering.

Vi i Norge er lite kjent med Burma og forholdene der. Hva er det som egentlig skjer ?

– Det burmesiske folkemordet er et klart tilfelle av etnisk rensing av Rohingy muslimene . Rohingya er en av mange etniske minoriteter i Burma. som ikke er aksepterte som offentlig borgere av Burma, sier Hassan Raja. Rohingya folket bor i Burma uten tilgang til indentifikasjonsbevis og ingen menneskelige grunnleggende rettigheter.

Sjokkert over stillheten.

De Muslimske arrangørene er sjokkert over stillheten blant norsk media og myndighetenes rolle i saken. Norge er kjent for sin ytringsfrihet og spesielt for sin kamp for menneskerettigheter, påpeker en av arrangørene. Vi tror at norske myndigheter kan vise seg å være svært fordelaktig i å skape press på Myanmars regjering, som de har støttet i det siste i et forsøk på å bringe demokrati i landet. Vi forventer at den norske regjeringen former et press for at drapene og folkemordet tar slutt.

BurmaFlere av dere arrangerte den veldig kjente fredsringen rundt synagogen. Der fikk dere mye støtte og oppmerksomhet fra samtlige internasjonale mediahus, menigheter, moskeer, organisasjoner og profilerte personer fra samfunssdebatten. Har dere den samme støtten enda og hvor mange regner dere med som kommer?

– Vi har ikke store forventninger , men vi tror at så mange som mulig skal komme uavhengig av tro og religion. Denne kampen er for menneskeheten og for restaurering av menneskerettigheter i Burma.

Hva synes dere om at i 1991 mottok Aung San Suu Kyi fredsprisen for kampen for menneskerettigheter, felles samvær mellom etniske grupper og demokrati. 24 år senere er hun stille eller ignorer denne krisen. Hva er deres formening rundt dette?

– Mange hadde store forventninger til vinneren av Nobelsprisvinneren  for å kunne være i stand til å bringe «fred» i hjemlandet . Hennes taushet har ikke bare skuffet verden, men også de undertrykte Rohingya muslimene . Hun kunne ha vist seg å være et lys for Rohingya, men er isteden en stummende mørke og velger dessverre å være i opposisjon ved å handle veldig forsiktig og politisk korrekt . Hun virker mer diplomatisk i denne alarmerende situasjonen i stedet for å reagere og støtte de som er i nød.

THAILAND-SEASIA-MIGRANTSMarkeringen for uretten som blir påført Rohingy-Muslimene tar sted i dag kl.17.00 utenfor Stortinget i Oslo. Det er en markering der alle som ønsker å vise sin støtte i kampen for Rohingy-muslimenes rett er velkommen. Blant appellantene er følgende:

Hajrah Arshad (Fredensring)
Negar Enayati (Rødt)
Ali Chisti (Fredensring)
Mishell Zeeshan (15år)
Marathugoda M. Thero (Chiefmonk of Oslo Buddhist Viara)
Aiysha Aslam Kamran (Intiativtaker)
Afreen Farooq (Intiativtaker)

Man trenger ikke å være en muslim, kristen, hindu, sikh, jøde, buddhist, ateist, venstre eller høyreorientert for å støtte dette. Du trenger bare å være et menneske.

#RohingyaGenocideMyanmar