Beskylder Faten for hatretorikk

Thee Yezen al-Obaidee

Thee Yezen al-Obaidee

Initiativtager for markeringen mot IS, Thee Yezen al-Obaidee, kritiserer Faten for å ikke ta oppgjør mot ekstremisme i egne rekker. Etter at en ny video av henne har blitt offentlig har flere reagert på retorikken til Faten og anklaget henne for sekterisme og hatretorikk.  

Da norske IS-sympatisører viftet med sitt svarte flagg på gata i Oslo var det dråpen som fikk den 28 år gamle norsk-irakiske studenten Thee Yezen Al-Obaidee til å initiere en massemønstring mot den islamistiske militantgruppen. Det er allikevel ikke bare IS og deres støttespillere den norsk-irakiske mannen er bekymret over. I møte med Dagsposten kritiserer han Faten Mahdi al-Hussaini, kvinnen som ble rikskjendis etter å ha holdt appell under markeringen han arrangerte. «Hun må ta sin del av skylden for de sekteriske frontene som har forsterket seg blant sunni- og shia-tilhengere i Norge», sier han.

Ny video offentligjort

En sentral del i denne anklagen er en tidligere lite omtalt videoklipp av Faten, filmet i det hun holder nok en tale utenfor stortinget i en anti-IS markering arrangert av det norske shia-miljøet i juni. Al-Obaidee mener Faten bruker et negativt ladet språk mot andre muslimer og bedriver sekterisme. «Hun bruker ord som av sunni-muslimer oppfattes som blasfemiske. Slikt er med på å splitte, ikke forene», konstaterer al-Obaidee.

01:35: Disse er ikke noe annet enn Bani Muawiyah. De følger fotsporene til Muawiyah som ikke viste nåde til Imam Hussein under slaget ved Karbala. ISIL er Muawiyahs barnebarn. På samme måte som Muawiyah ikke viste nåde mot Profetens barnebarn i Karbala, så viser disse uhyrene null nåde mot det irakiske folket i dag.

Mohammad al-Siddiq

Mohammad al-Siddiq

Statsviter Mohammad Al-Siddiq var også blant appellantene under markeringen mot IS. Han er også skuffet over videoen av Faten. “Jeg ser at debattklimaet blir skadelidende. Hun har ikke en fremtoning der hun fremstår som en samlende person. Hun angriper andre muslimers tro og anklager dem for mye negativt», understreker han.

Tydelig oppgitt og irritert fortsetter han. “Hun synliggjør at det finnes en hatretorikk som hun fremmer. Det er betenkelig at hun skal reise med sunni-muslimer og jøder på turné som skal samle til enighet mot ekstremisme dersom hun fortsatt har slike holdninger”.

Det er også andre sunni-muslimer som skal ha sett videoen ifølge Al-Siddiq. Han forteller at reaksjonene baserer seg på hennes generalisering av andre muslimer og hennes omtalte av Muawiyah ibn Abu Sufyan, en av Profeten Muhammads følgesvenner med høy annerkjennelse blant sunni-muuslimer.

Kritiserer Faten

Både Al-Obaidee og Al-Siddiq er glad for at flere engasjerer seg i arbeidet mot ekstremisme. Samtidig mener han at Faten har sviktet i å ta oppgjør med ekstremisme i egne rekker. I følge Al-Obaidee skal Faten under en samtale med han uttrykt støtte til shiamilitsen Ashab Ahl al-Haq, som nylig har blitt kritisert av Amnesty International for menneskerettighetsbrudd mot sivile sunni-muslimer i Irak.

I demonstrasjonen som er illustrert på videoen over kan man også se et vaiende rødt flagg, identisk med den som blir brukt av flere shiamilitser i Irak.

“Det strider mot alt Faten har sagt i det siste. Det er prisverdig at hun taler ekstremisme imot, men jeg synes det er viktig at hun konfronteres med eldre holdninger som gjentagende ganger kommer frem”.

Dagsposten har vært i kontakt med Faten under arbeidet med denne reportasjen. Hun har ikke villet komme med noe motsvar. 


  • Jeg synes at hun gjorde en fantastisk jobb! Mennesker er ikke fullkomment og kan gjøre noe feil! Derfor må de tenkte positivt selv om det er litt negativt for eksempel og går mot urett,undertrykkelse og urettferdighet! De må vurdere situasjonen selv hvem som har rett og veier mot hverandre enn å gå på Mosken som kritiserer bare på ene siden og ble hjernevasket av dem! Så kommer med en påstand som ikke har virkelig kunnskaper om det og har ikke sett med sine egne øyene fordi de hørte det fra andre som snakket i Mosken eller leste et sted som stod der! Derfor mener de det? Så spørsmålet er: Har de sett virkeligheten med sine egne øyene? Er det virkelig at de vil finne sannheten? Er det ikke mulig for dem at de må kritisere begge sider enn å kritisere bare ene siden som ikke finner et helt bilde av situasjonen og tar med en mann som konverterte til Islam som er et positivt inntrykk til nordmenn for eksempel? Jeg ble helt skuffet over de personene som ikke forstår virkeligheten som kommer med et påstand med tøm mage!!!

  • «Dagsposten har vært i kontakt med Faten under arbeidet med denne reportasjen. Hun har ikke villet komme med noe motsvar.»

    Men hva med alle de som har brukt Faten for alt det hun ikke var verdt? Kan dere ikke få kommentar fra for eksempel Erna Solberg som til og med brukte henne som eksempel i FN? Politikere er nødt til å svare pressen i blant, er de ikke?

  • Omar Hussin

    Jeg er helt enig med denne artikkelen. Hun er ingenting annet en person som er med på skape sekterisk konflikt mellom sunni muslimer og shia. Dette kommer helt klart frem ikke bare fra denne videoen, men også fra henne kommentarer på facebook. Hvorfor er det også slik at vi ikke har hørt noe mer fra henne etter konfrentasjonen fra Hege Storhaug? En person som jeg anser som helt gal, men som har et lite poeng i det hun sier om Faten.