Er vi alle fortsatt Charlie?

( Getty Images) 11. januar 2015.

11. Januar 2015 samlet samtlige verdensledere for å erklære sin støtte for ytringsfriheten og for å fordømme terrorhandlingen mot satiremagasinet Charlie Hebdo. Alt fra afrikanske diktatorer til vestlige demokratiske stemmer var enige. » Kuler kan ikke stoppe pennen». Man kunne lese og høre det populære ropet JesuisCharlie fra Paris lange og travle gater. Folkemassene rundt om i hele verden strømte ut av sine hjem for å vise solidaritet. Twitterknaggen #JesuisChalie overskygget alle andre populære trender. 

Den franske presidenten mottar utenriksministeren Sergei Lavrov for å delta i Charlie Hebdo marsjen i januar.

Terror må fordømmes og ytringsfriheten er forankret i » demokratiske verdier» skrev høyt respekterte redaksjoner i ulike mediehus. Deres nytrykkede tegninger ble revet bort fra butikkhyllene fra ivrige kjøpere. Man vitnet til et salgshopp som var av astronomiske dimensjoner. Helt fra Moskva i Russland reiste utenriksministeren Sergei Lavrov til Paris for å delta i marsjen. Det ble lagt blomster og støtteerklæringer utenfor den franske ambassaden i Russland. Ytringsfriheten ble hevet som en kjerneverdi uten ytringsansvar. Enten var du mot oss eller med oss kunne man lese mellom linjene.

Sist uke publiserte Charlie Hebdo to ulike satirer om den russiske flytragedien som kostet over 224 mennesker i Sinai i Egypt. Satiren falt ikke i godt humør verken for Kreml eller for det russiske folk som er i dyp sorg . Det haglet på twitter fra russiske borgere med emneknaggen #IamNotCharlie. På facebook spør talspersonen for den russiske utenriksseksjonen Maria Zakharova om alle er fortsatt Charlie?. Dette retoriske spørsmålet blir stilt i lys av av twitter trenden #JesuisCharlie melder RT news.

Talsmannen for Putin, Dmitry Peskov sier en i uttalelse:

«I våre land, ville dette blitt kaldt blasfemi. Det har ikke noe med demokrati eller ytringsfrihet å gjøre. Det er bare simpel blasfemi.»

» Mine kollegaer og jeg forsøkte og finne karikaturer av Charlie Hebdos journalister, de som ble skutt av terrorister. Det har vi ikke vært i stand til å finne. Men selv om disse tegningene hadde vært trykt, ville vi også anse det for å være blasfemi. I hvert fall i landet vårt,» sier en spydig Dimitry Peskov ifølge en russiske statskanalen RT news.

Redaktøren i Charlie Hebdo , Gerard Briad, svarer tilbake i kritikken.

«Jeg kan ikke forstå det. Vi er en sekulær, demokratisk og ateistisk publikasjon. » Forteller han til den franske radiostasjonen RFI. Han legger til :
«Vi kommenterer nyheter akkurat som alle andre nyhetsmedier. Det er ingen karikaturer i disse tegningene. Vi bare kommenterer hendelsen og viser vårt syn

De russiske statslederne er tydeligvis svært uenig i denne uttalelsen fra Charlie Hebdo redaktøren. Det har skjedd en politisk endring siden russiske statsledere deltok i hånd i hånd i marsjen for ytringsfriheten. Spørsmålet som man bør stilles seg. Vil andre statsledere følge Russland fotspor. Vil de også kreve ytringsansvar hvis lignende tegninger dukker opp etter nasjonale tragedier.